Jumaat, 20 Ogos 2010

10 resepi Cinta-1

6. KEKUATAN UNTUK MELEPASKAN
" Jika kamu mencintai seseorang, bebaskanlan dia. Jika dia kembali kepadamu, maka dia adalah milikmu, Jika tidak, maka dia tidak akan pernah jadi milikmu". Bahkan dalam hubungan Percintaan, Seseorang perlukan ruang untuk dirinya sendiri. Jika kita mahu belajar untuk mencintai, Pertama kita harus belajar untuk memaafkan dan melupakan masa lalu yang buruk serta kedukaan hati kita. Mencintai beerti melepaskan rasa takut, curiga dan ego, "Hari ini aku melepaskan semua rasa takutku, masa lalu tidak akan dapat mempengaruhiku, permulaan lembaran baru bagi hidupku."


7. KEKUATAN DALAM KOMUNIKASI
Ketika kita belajar untuk berkomunikasi secara terbuka dan jujur, hidup lalu berubah. Mencintai seseorang beerti, berkomunikasi dengannya. Biarkan orang yang kamu cintai tahu bahawa kamu mencintai dan menghargainya. Jangan pernah takut untuk mengucapkan 3 kata magic : "Aku Cinta Kamu". Jangan pernah melewatkan kesempatan untuk mengucapkan itu kepadanya. Selalu tinggalkan orang yang kamu cintai dengan kata - kata mesra, kerana ia mungkin boleh jadi hari terakhir kamu melihatnya. Contohnya, jika kamu akan mati tetapi diberi kesempatan untuk menalifon orang yang kamu cinta, siapa yang akan kamu telifon, apa yang akan kamu katakan dan sekarang kenapa kamu menunggu??


8. KEKUATAN DARI KOMITMEN
Jika kamu ingin mendapatkan cinta yang berlimpah, kamu harus mampu menciptakan komitmen, dan komitmen tersebut akan tercermin dalam fikiran dan tindakanmu. Komitmen adalah ujian cinta yang sejati. Jika kamu ingin memiliki hubungan yang penuh cinta, kamu harus setia dalam hubunganmu itu. jika Kamu terikat komitmen pada seseorang, berhenti mencintainya bukan merupakan pilihan. Komitmenlah yang membezakan antara hubungan yang mudah hancur, dengan hubungan yang kuat.


9. KEKUATAN SEMANGAT
Semangat, membakar cinta dan membiarkan cinta tetap hidup. Semangat yang terus Berkobar, bukan hanya datang dari daya fizikal, tetapi datang dari komitmen yang mendalam, kemahuan, dan rasa saling tertarik. Semangat dapat diciptakan kembali dengan cara membayangkan saat indah dimasa lalu denganya. Spontan dan kejutan dapat menciptakan semangat cinta. Pokok dari cinta dan kegembiraan selalu sama yang harus kita lakukan adalah mengisi hari-hari kita dengan penuh semangat.............


10. KEKUATAN DARI RASA PERCAYA
Rasa percaya selalu menjadi komponen penting dalam suatu hubungan. Tanpa rasa percaya, seseorang bisa menjadi curiga, cemas, dan takut dan orang lain akan merasa terperangkap dan secara emosional menjadi tertekan. Kamu tidak boleh mencintai seseorang secara utuh sehinggalah kamu mempercayainya secara utuh pula. Bersikaplah seakan-akan hubunganmu dengan orang yang kamu cintai tidak akan berakhir. Salah satu cara untuk mengetahui apakan seseorang itu benar-benar untuk kamu, tanyakanlah pada dirimu sendiri "Apakah aku benar-benar mempercayainya sepenuh hati?" jika jawapannya adalah "tidak", maka kamu harus berfikir dengan mendalam sebelum kamu membuat komitmen yang lebih jauh dengannya.


TAMAT

Tiada ulasan:

Catat Ulasan